تبلیغات
آزمایشگاه شیمی - یخ داغ تهیه كنید
شنبه 19 فروردین 1391  06:05 ق.ظ
نوع مطلب: (آزمایشات جالب شیمی ،) توسط: نیلوفر


بدون تردید هرگاه صحبت از یخ می‌شود همه ما به یاد سرما می‌افتیم اما این بار می‌خواهیم شما را با نوعی یخ آشنا كنیم كه برخلاف یخ‌های معمولی به جای این كه سرد باشد داغ است. سدیم استات و یا به عبارت دیگر همان یخ داغ ماده شیمیایی عجیب و منحصر به فردی است كه شما می‌توانید آن را به آسانی و با استفاده از مقداری سركه و جوش‌شیرین تهیه كنید.

اگر سدیم استات را تا دمایی پایین‌تر از نقطه ذوب آن سرد كرده و سپس آن را به شكل بلوری درآورید یخ داغ تهیه كرده‌اید. از آنجایی كه این فرآیند گرمازاست بنابراین ماده یخی شكل حاصل از آن در نتیجه حرارت آزاد شده در جریان این فرآیند داغ و سوزان خواهد بود. انجماد سدیم استات مایع تا حدی سریع انجام می‌شود كه همزمان با ریختن آن می‌توانید شكل خاصی را به آن بدهید.

در یك ظرف یك لیتر سركه را با چهار قاشق غذاخوری جوش‌شیرین تركیب كرده و محتوی ظرف را برای مدت زمان كوتاهی به‌هم بزنید. در نتیجه واكنش شیمیایی انجام شده بین این دو ماده سدیم استات و گاز دی‌اكسید كربن حاصل می‌شود.

توجه داشته باشید كه اگر جوش‌شیرین را به آرامی به سركه اضافه نكنید آتشفشانی در ظرف شما ایجاد خواهد شد كه از كناره‌های ظرف به بیرون می‌ریزد. از آنجایی كه سدیم استات حاصل بسیار رقیق است لازم است آن را برای مدت زمان كوتاهی بجوشانید تا غلیظ‌تر شود.

این كار را تا زمانی ادامه دهید كه در سطح محلول یك پوسته كریستالی تشكیل شود. با توجه به شدت حرارت و مدت زمانی كه این محلول در معرض حرارت قرار می‌گیرد تا غلیظ شود رنگ نهایی آن متفاوت خواهد بود. پس از آن بلافاصله سطح محلول را بپوشانید تا از تبخیر آن جلوگیری شود. اگر بلورهایی در محلول شما شكل گرفته است باید مقداری آب با سركه به آن اضافه كنید. پس از آن می‌توانید آن را در یخچال قرار دهید تا یخ بزند.

در حقیقت سدیم استات موجود در این محلول به دست آمده كه در یخچال قرار گرفته است نمونه‌ای از یك مایع ابرسرد است.

اگر دمای محیط كمتر از نقطه ذوب سدیم استات باشد، این ماده به شكل مایع خواهد بود اما شما می‌توانید با اضافه كردن یك قطعه كریستالی كوچك از سدیم استات و یا لمس كردن سطح محلول با یك قاشق و یا حتی انگشت دست‌تان فرآیند تشكیل بلور در این محلول را راه‌اندازی كنید.

همزمان با تشكیل یخ، گرما آزاد خواهد شد و شما می‌توانید به آسانی حرارت خارج شده از ظرف محتوی محلول را احساس كنید. سدیم استات یك ماده شمیایی بی‌خطر است و بنابراین می‌توانید با خیالی آسوده این آزمایش علمی را تجربه كنید.

معمولا از این ماده به عنوان یك طعم‌دهنده خوراكی و برای بهبود طعم و مزه غذاها استفاده می‌شود و این در حالی است كه می‌توان آن ‌را  به عنوان یك ماده شمیایی فعال در مواد غذایی كه به صورت گرم بسته‌بندی می‌شوند نیز استفاده كرد و اما نكته جالب توجه این كه حرارت و گرمای حاصل از انجماد این ماده خطراتی مشابه آسیب‌های ناشی از سوختگی‌های معمولی را به همراه نخواهد داشت.

اگر محلولی را كه در حال انجماد است در ظرف دیگری بریزید می‌توانید آن را به شكل دلخواه خود درآورید، البته باید این نكته را مورد توجه قرار دهید كه این مجسمه یخی قابلیت ذوب مجدد را نیز دارد.

برگرفته از روزنامه جام جم/ ضمیمه سیب

 


  • آخرین ویرایش:جمعه 23 تیر 1391
نظرات()   
   
foot pain identifier
یکشنبه 18 تیر 1396 06:15 ق.ظ
I leave a response whenever I like a article on a site or I have something to contribute to the conversation. Usually it is a result
of the sincerness communicated in the article I read.
And on this post آزمایشگاه شیمی - یخ داغ تهیه كنید.
I was excited enough to leave a thought ;) I actually do have 2 questions for you if it's okay.
Is it just me or do some of the comments appear as if they are left
by brain dead individuals? :-P And, if you are posting on other
places, I would like to keep up with you. Would you make a list all of your communal sites like your twitter
feed, Facebook page or linkedin profile?
std test at home
یکشنبه 4 تیر 1396 10:09 ب.ظ
بسیار core از خود نوشتن در حالی که ظاهر شدن دلنشین اصل آیا نه حل و فصل درست با من پس از برخی از
زمان. جایی درون پاراگراف شما در واقع موفق به من مؤمن متاسفانه
فقط برای بسیار در حالی که کوتاه.
من هنوز کردم مشکل خود را با جهش در مفروضات و شما خواهد را خوب به کمک پر
کسانی که معافیت. که شما در واقع که می توانید انجام من خواهد قطعا تا
پایان تحت تاثیر قرار داد.
http://eugeniebolig.weebly.com
سه شنبه 2 خرداد 1396 07:00 ب.ظ
Usually I don't learn post on blogs, however I would like to say that this write-up
very forced me to take a look at and do so! Your writing style has been surprised me.
Thank you, very great article.
BHW
جمعه 25 فروردین 1396 12:31 ب.ظ
Very nice blog post. I absolutely love this website. Keep it up!
manicure
یکشنبه 20 فروردین 1396 07:51 ق.ظ
With havin so much written content do you ever run into any
issues of plagorism or copyright infringement? My website has a
lot of completely unique content I've either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it
up all over the internet without my agreement. Do you know any ways to help prevent content from being
stolen? I'd really appreciate it.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر